Olen nyt jo jonkin aikaa seuraillut yhdistyksen sivuilta, kuinka koiria varataan ja hetken päästä ne ovatkin jo uudelleen adoptoitavina.. Ihmiset ihanat rakkaat, harkitkaa oikeasti tarkkaan ennen kuin varaatte koiran, varsinkin kun kyseessä on rescue-tapaus. Rescue-koiralle kun voi olla hyvinkin vaikea paikka luopua omasta perheestään, jonka on vihdoin saanut ja johon on oppinut luottamaan. Se kun ei ole koiralle lähellekään niin helppoa, kuin koirasta luopuvalle ihmiselle.

Verrataanpa tätä koiran perheen menetystä vaikka siihen, että sinut hylättäisiin lapsena jonnekin, ilman että tietäisit mitään perheestäsi ja sinulla ei olisi ketään keneen luottaan. Vihdoin saat (pahimmassa tapauksessa vasta usean vuoden päästä) perheen, johon opit luottamaan ja jota opit rakastamaan. Kuvittelet tätä onnea jatkuvat lopputtomiin. Kunnes tuleekin se yksi surkea päivä, jolloin todetaan ettet sovikaan tähän perheeseen ja sinut lähetetään pois. Kuinka rikkinäiseksi ja surkeaksi tuntisit oman olosi tässä tilanteessa? Toipuisitko tästä kenties koskaan, jos toipuisit niin kuinka pian?

Ei, en kumminkaan moralisoi tai syyttele ketään, ymmärrän, että jos palautukseen on ihan oikea syy, mutta sitä en ymmärrä, että koira palautetaan oman ajattelemattomuuden ja hetken mielijohteen takia. Koirakin kumminkin on elävä olento ja turhaan aiheutamme rescue-tapauksille enää yhtään kurjaa muistoa elämästä. Emmehän me niitä itsekään kovin mielellämme halua kohdallemme.

Miettikää siis tarkkaan ennen kuin varaatte koiran yhtään mistään, edes kasvattajalta, saatika sitten rescue-koiraa. Rescue-koiralle kun pitää pystyä lupaamaan loppuelämän koti ja niitä ei todellakaan saisi hylätä ihan heppoisin perustein.